Keukentafel

multimedia, reclame, reizen, film, muziek, karl leenknegt, en 't leven

Hier spreekt men Brussels

brusselsNaar aanleiding van het interview met Julien Vrebos op studio Brussel zet ik bij deze een kleine ode op aan mijn geboortetaal.

Op wikipedia krijg je uitleg over het ontstaan van het Brussels en enkele voorbeelden illustreren de pracht van dit dialect. Uiteraard heeft Brussel ook een blog waar ze hun eigen dialect de hemel in prijzen. Er is zelf een vzw ara, met een eigen nieuwsbrief, die zich inzet als steunpunt van de taal van de hoofdstad.

Voor de echte fans is er de Academie van het Brussels waar je het zelf allemaal kan leren. Iets makkelijker gaat het met de vertaal-engine van het Nederlands naar het Brussels. Deze is helaas niet zo uitgebreid, maar niets weerhoudt jullie om woorden toe te voegen.

In het Huis van Alijn, het volksmuseum in Gent, loopt er nu een tentoonstelling over Belgische dialecten. Je kan er naast echt plat Gents ook luisteren naar het Brussels uit de deelgemeente Jette. Maar er bestaat ook een website van de taalkamer waar je de fragmenten kan beluisteren.

De afbeelding bij deze post is Sint-Michiel en waarvoor ze bij de Academie van het Brussels voor dit embleem gekozen hebben citeer ik even.

Woevui Saint-Michel as âmblêm vie d’Akademee ? Aaigelaaik zaa den aailege van Brussel Saint-Géry of de Heilige Gorik moote zaain. Mo de ‘Misjel’ ei mier sukses gad in onze Brabantse stad on de Zinne. D’Akademee eit dèn oek Saint-Michel gekouze, want ’t es den uugste bërger van Brussel. Ei woenjt giel bouve op ’t stadois.

Geluidsfragmenten:

  • Via Wikipedia: Luister naar een liedje gezongen in het Brussels door Jef van Maria, verschenen op de cd 100% ambiance en getiteld : “Op den tram”
  • Via de taalkamer: Jette
posted by Keukentafel in beetje vanalles,over mijzelf and have Comments (2)
  • http://blog.walterdevos.be Walter

    ‘t Zou tof zijn als er wat meer audio beschikbaar was. Een podcast in het Brussels dialect?? Geen idee?

  • http://www.karlleenknegt.be Keukentafel

    Merci voor de suggestie. Bij deze drie geluidsfragmenten toegevoegd. For your listening pleasure.

Switch to our mobile site