Keukentafel

multimedia, reclame, reizen, film, muziek, karl leenknegt, en 't leven

Photoshop: De handigste tips

photoshop cs3Uit eigen ervaring en vanop verschillende sites kom ik heel wat truukjes te weten om nóg vlotter met Photoshop te werken. Hieronder staan mijn 30 handigste tips.

Hou deze blog in het oog want binnenkort krijg je nog enkele tutorials van mij. De eerste drie onderwerpen die ik ga behandelen zijn: Healing Brush, Smart Guides en Droplets.

 

 1. Snelle hand
  Hou de spacebar ingedrukt en dan krijg je de Hand Tool, welke andere tool je ook vasthebt. Hiermee kun je snel slepen in de tekening.
 2. Let op met ImageReady
  Wanneer je in Photoshop switcht naar IR, dan staat je document niet meer in PS. Sluit IR dus niet zomaar af.
 3. Kuis je scherm
  Ga regelmatig eens met een doekje over je scherm. Er is niets zo vervelend als een vlek van een foto te proberen krijgen om dan te merken dat het vlekje op je scherm zit.
 4. Gekloonde schermen
  In plaats van alsmaar in te zoomen, je foto te bewerken, uit te zoomen kun je beter een tweede versie van je werk openen. Ga naar Window > Arrange > New Window. Nu heb je een gekloonde versie van je document. Wanneer je nu in één document iets verandert, zal dit onmiddellijk te zien zijn in het andere. Zo kun je dus snel werken met een ingezoomd beeld en een 100% beeld.
 5. Layers selecteren
  Met de move tool (v) geselecteerd klik je met je rechtermuistoets op je afbeelding en dan zie je alle layers die op die plaats staan. Dan kun je hieruit kiezen. In CS2 is er nu een nieuwe mogelijkheid, om je lagen gewoon aan te klikken. Vink Auto Select Layer aan, en wanneer je nu op je beeld klikt wordt automatisch de juiste laag geselecteerd.
 6. Purge
  Als je al een lange tijd aan het werken bent in PS, en je krijgt de indruk dat het trager gaat, ga dan naar Image > Purge. Dit deletet je ‘undos’.
 7. Snel kopieren naar een nieuwe laag.
  Om je beeld te dupliceren kun je CTRL-J gebruiken als sneltoetsen. Met SHIFT-CTRL-J plaats je de selectie op zijn eigen laag. Dat kan ook wel met CTRL-X en CTRL-V maar dan zal je selectie in het midden van het beeld komen te staan.
 8. Snel Feather
  Bij elke selectie tool die de feather option heeft spring je snel naar de editbox ervan door op enter te duwen.
 9. Full screen view
  Om je beeld full screen op een zwarte achtergrond te zien druk je tweemaal op F en dan op Tab om je paletten af te zetten. Terug op F en op Tab drukken brengt alles in de oorspronkelijke staat.
 10. Snel openen
  Dubbelklik op de achtergrond (het grijze stuk) van Photoshop om het ‘Open’-dialoogvenster snel te openen.
 11. Tools met zelfde hotkey
  Sommige tools hebben dezelfde hotkey. Bv. de Smudge, Blur en Sharpen tool zitten allemaal onder de R. Hou SHIFT ingedrukt en nu kun je met R al die tools aflopen.
 12. Zoomen
  Gebruik CTRL + en – om snel in en uit te zoomen.
 13. Meerdere selecties
  Wanneer je selecties maakt en je houdt de SHIFT toets ingedrukt, dan zullen alle nieuwe selecties bij de originele selectie gevoegd worden. ALT indrukken zorgt ervoor dat de selectie ervan afgetrokken wordt.
 14. Snel kleur selecteren
  Om snel een kleur te selecteren als je met een paint-tool bezig bent (brush, pencil, paint bucket, gradient tool) moet je gewoon ALT indrukken en da tool verandert naar de eyedropper. HAndig als je een stuk in een kleur wilt dat al ergens op je canvas staat.
 15. Snel slider aanpassen
  Overal waar je een grootte kan ingeven in cijfers of met een slider – opacity, font-size, fill, flow,… – kan je dit sneller doen door gewoon op het woordje te klikken en zo naar links en rechts te bewegen. Je cursor verandert in een handje met twee kleine pijltes.
 16. Fonts preview
  In CS2 krijg je nu een preview van je fonts in de fonts lijst te zien.
 17. Reset karakters
  Photoshop onthoudt de laatste settings van je tekst instellingen. Om dit snel te resetten open je het karakter palet en in het menu kies je dan ‘Reset Character’.
 18. Blader door open documenten
  Met CTRL-Tab kun je door alle open documenten bladeren.
 19. Voeg een nieuwe laag toe onder de actieve laag
  Rechtermuisklik op het icoontje voor een nieuwe laag. Deze laag zal nu onder de actieve laag staan. Handig als je bv snel een achtergrond wil toevoegen.
 20. Met guides werken
  Hou ALT ingedrukt om de richting van de guide aan te passen (horizontaal/verticaal) en gebruik CTRL om je guide te slepen wanneer je een andere tool dan de move tool vasthebt. Wanneer je SHIFT ingedrukt houdt, zal de guide naar de markers op je rulers ‘snappen’.
 21. Selecteer zoompercentage
  Bij het experimenteren met zoompercentages (ofwel linksonder van je document ofwel op je navigatie palet) hou je SHIFT ingedrukt terwijl je op enter drukt om te bevestigen. Hierdoor blijft het percentage geselecteerd en kan je snel een nieuw percentage ingeven.
 22. Kloon op een lege laag
  Kloon altijd op een nieuwe, lege laag zodat het eenvoudig is om foutjes te verbeteren en je je originele beeld behoudt. Vink “Use all layers” aan op de Options Bar.
 23. Vind het middelpunt
  Een envoudige manier om het middelpunt van een object te vinden is de volgende. Selecteer je object en druk CTRL-T (Free Transform). Sleep nu een guide uit de rulers naar het object. De rulers zullen ‘snappen’ naar de randen en het middelpunt van de transformbox. Wanneer je je guides hebt gezet, druk dan gewoon ESC om de transformatie af te zetten.
 24. Maak wit je voorgrondkleur
  Druk eerst op D (dit reset je kleuren naar zwart/wit) en dan op X (dit draait de positie van je kleuren om).
 25. Verander de opaciteit met je toetsenbord
  Elke tool die een opacity-option heeft heeft ook een slider daarvoor. In plaats van iedere keer naar die slider te gaan, kan je eenvoudigweg de opaciteit aanpassen door het eerste cijfer van het percentage in te tikken. 1 = 10%, 8 = 80%. Als je de move tool hebt geselecteerd, dan zal de opaciteit van je actieve laag angepast worden.
 26. Zet lagen om naar documenten
  Voor een document met meerdere lagen bestaat de mogelijkheid om elke laag in een apart document te zetten. Ga naar Scripts > Export Layers to Files. Het dialoogvenster dat dan geopend wordt geeft een aantal mogelijkheden voor filenames en formaten.
 27. Verander ruler indeling
  In plaats van naar de Preferences te gaan om de eenheid van de rulers aan te passen, rechterklik je gewoon op een ruler. Nu kun je kiezen tussen cm, mm, inch,…
 28. Zie de tekstkleur
  Bij het aanpassen van de kleur van tekst selecteer je die tekst en kies je een kleur, maar door de selectie wordt alles omgekeerd getoond. Gebruik daarom CTRL-H na je selectie om te zorgen dat de kleuren niet worden omgedraaid. Je tekst is wel nog altijd geselecteerd.
 29. Kies een blend mode
  Om snel door de blend modes te lopen, selecteer je de move tool en dan kies je met SHIFT + en -.
 30. Toon de transform ankers
  Wanneer je beeld groter is dan je canvas en je wil het beeld aanpassen (free transform) dan zie je de ankers om te slepen niet meer. Druk CTRL-0 om het beeld te verkleinen en zo de ankers toch te zien.

Met dank aan Tom voor de samenwerking

Als extra nog even aantonen dat er met Photoshop ook heel wat kan mislopen.

En met dank aan Dikkie voor die link.

 

posted by Keukentafel in multimedia,photoshop and have Comments (4)
 • http://dikkie.net Dikkie

  Zeer mooi en handig lijstje. Wat dat zoomen betreft, ik doe dat met spatie-ctrl en spatie-alt. Dan komt er een vergrootglas met + of – en hoef je alleen maar te klikken. Mijn hand ligt toch meestal op de spatiebalk dus dat is heel gemakkelijk.

  Nog een handige: alt ingedrukt houden terwijl je op het masker icoontje in het lagenpalet klikt. Dan krijg je een zwart masker ipv een wit. en staat je borstel op wit met zwarte achtergrond. Zeer handig voor als je maar een kleine zaak van je een laag wil tonen.

 • http://www.karlleenknegt.be Keukentafel

  Ha, dat van dat al+masker wist ik nog niet. En dat heb ik anders wel regelmatig nodig.
  Ik gebruikte dan altijd:
  D (zwart-wit kleuren kiezen)
  ctrl+backspace (vullen met achtergrondkleur)

  (alt+backspace is vullen met voorgrondkleur)

 • http://www.q-5.nl Q5 Grafisch Webdesign

  Dit is echt een heel mooi overzicht. Erg goed. Zo werkt PS een stuk sneller!

  Groeten,
  Mark

 • http://www.photoshop-tutorials.be/Photoshop-Tutorials/ CS3 tutorial

  Mooi overzicht, bedankt!

Switch to our mobile site