Keukentafel

multimedia, reclame, reizen, film, muziek, karl leenknegt, en 't leven

Waarde docenten

Dit probeer ik jullie nu al jaren uit te leggen! Schaf godsdienst en Latijn af en knip wat in de andere vakken ten voordele van creatievere, open vakken waar de leerling tenminste leert van te denken ipv vanbuiten te leren.

Latijn en dergelijke zijn best interessante vakken, daar niet van, maar er zijn zoveel interessantere dingen! Welk land gaat er met de eer lopen om zijn onderwijssysteem radicaal om te draaien?
Hoe zit dat trouwens op Freinet-scholen tegenwoordig? Lijkt mij op het eerste zicht wel interessant om eens dieper op in te gaan. Ken je iets van het Freinet-onderwijs of systemen die iets progressiever zijn dan het klassieke onderwijs, laat het mij weten in de comments.

Anyway, zelf moest het gedateerde onderwijs u niet interesseren, is dit een geestig en knappe animatie.
Zo van die dingen die ik altijd al wou maken toen ik nog multimedia-developer was bij een E-learning bedrijf.

posted by Keukentafel in politiek en maatschappij and have Comments (4)
 • http://pimpajoentje.be Greet

  Godsdienst afschaffen: couldn’t agree more, maar Latijn?! Ho maar!! Niet zo kort door de bocht gaan hé! Latijn is echt het vak waar ik het allermeest uit geleerd en onthouden heb van het middelbaar. Je hebt duidelijk zelf geen Latijn gedaan, anders zou je weten hoe belangrijk het is.
  En je kunt zeggen wat je wilt, maar vanbuiten leren hoort bij het leven. Je moet nu eenmaal dingen weten, punt.
  Er bestaan trouwens al knutselvakken hé in het middelbaar. Ze moeten die dan maar wat beter uitwerken, vind ik.

 • keukentafel

  Ik heb wél enkele jaren Latijn gedaan (in het Sint-Jan-Berchmans college in Brussel). Ik heb een heleboel scholen en richtingen afgegaan en mag mijzelf gerust een ervaringsdeskundige noemen op het gebied van secundair onderwijs :) .

  Je leert inderdaad hoe je dingen vanbuiten moet blokken. Maar als je dat dan toch moet leren, kan je dat dan niet beter leren met Spaans of Informatica?
  En met creatieve vakken bedoel ik absoluut niet enkel knutselvakken. Maar wel het bedenken van een product, het praten over maatschappelijke problemen, het zoeken naar oplossingen voor die problemen, het stimuleren van creatief denken.

  Maar dat legt het filmpje allemaal nog beter uit als ikzelf.

 • http://www.twitter.com/dblancquaert Dieter

  “En met creatieve vakken bedoel ik absoluut niet enkel knutselvakken. Maar wel het bedenken van een product, het praten over maatschappelijke problemen, het zoeken naar oplossingen voor die problemen, het stimuleren van creatief denken.”

  Wat denk je dat je in de les Latijn doet? Het van buiten leren heb je enkel in de eerst jaren nodig, om tot het creatieve te kunnen komen.

  Dit wou ik even kwijt. Ik kende het filmpje al langer, en ben een grote fan van de opvattingen van Sir Ken Robinson.

 • keukentafel

  In elke taal kan je natuurlijk creatief zijn, alsook in het Latijn. Al is het maar in het vertalen naar het Nederlands. Iets wat je met eender welke andere taal ook kan. Ik neem altijd het Spaans als voorbeeld omdat dat toch een klassieke wereldtaal is.

  Ik merk ook dat er een enorme trots heerst bij mensen die Latijn hebben gestudeerd. Niet onlogisch als je ziet dat Latijn het summum is van elitaire, ouderwetse opvoeding volgens het gekende watervalsysteem. Latijn is iets uit de tijd dat dokters en priesters de plak zwaaiden onder de kerktoren.

Switch to our mobile site